EM-Premiär: Sverige - Irland

Då var det äntligen dags den första matchen i EM för Sverige och för motståndet stod Irland. Ett bra och stabilt lag som dagen innan hade förlorat med hela 12-0 mot Serbien, ett lag som är ett av förhandsfavoriterna i detta EM. Matchen började i ett högt tempo där det var bortalaget Irland som tog ledningen och Sverige fick en chockstart med underläge 0-1 tidigt in i matchen. Irland höll mycket i bollen och hade en riktigt rörligt lag och kom till många skottlägen. Men Sverige höll tätt och lyckades efter en längre boll från Johan Ruya hitta till Henrik Wiklund som snyggt nicktouchade in kvitteringen. I mitten av halvleken tog Sverige ledningen efter att Simon Sjölund spelade bollen till Sebastian Nyberg, men passningen bröts av en glidtacklande Irlandsspelare som kom i mellan och stötte in bollen i egen bur. Sverige hade fler målchanser att utöka ledningen men 2-1 höll sig halvleken ut och nu gällde det att bara fortsätta vara fokuserade och verkligen hålla sig till taktiken.

I andra halvlek var det Irland som åter igen började bäst och verkligen pressade tillbaka ett Sverige som verkade ha stelnat till något i halvlek. Allt eftersom halvleken gick så kom Sverige igång mer och började nu få mer lugn i sitt passningsspel. 3-1 kom efter att Jimmy Hansson spelade upp bollen i mitten till Sebastian som släppte bollen förbi sig till Anton Eliasson som kom fri och distinkt tryckte in bollen.  Strax därefter så drev Erik Hedenstierna in bollen i mitten och sköt in 4-1. Ett Irland som var piskade att vinna för att inte hamna sist i gruppen försökte nu trycka på allt mer. Hoppet kom också efter att Ata Pirmoradi i målet, oturligt kommit fel mot en av deras forwards i straffområdet och en kortstraff var given. Irland dundrade in 4-2 och deras vilja att vända matchen och ta poäng var verkligen påtaglig. Sverige försökte att lugna ner spelet men ett hårt pressande Irland gjorde att man nu allt som oftatare fick försöka att söka den längre passningen. Men så kom det, det så förlösande målet och vilket mål det var. Simon fick på en drömträff strax utanför eget straffområde och sköt över Irlandsmålvakten stod för långt ute och bara kunde se hur bollen gick in under ribban. 5-2 kändes säkrare men långt ifrån säkert. Irland tog nu ut sin målvakt för att istället spela med en extra utespelare i mål i ett försök att forsera in reduceringen. Fast istället kom 6-2 till Sverige efter att Henke och Johan väggspelat sig förbi irlandsbackarna och Johan kom fri och la enkelt in bollen.

En väldigt viktig seger där man nu säkrat andraplatsen och imorgon kommer att möta ett ruskigt bra lag i Serbien!