Valkyria! VM-kval och EU-val

Valkyria - Ett gammalt uttryck från nordisk mytologi. Det var kvinnliga andeväsen som i strid valde vilka krigare som skulle få överleva eller dö och därmed föras vidare till Valhalla, de stupade krigarnas hall.Under gårdagens VM-kvalmatch mellan Sverige - Danmark var nog inte de nordiska gudarna på vår sida. Sverige förlorade matchen med 1-0. Chanser för Sverige fanns men bollen ville inte in, inte ens från straffpunkten. Kim Källström, slog straffen som den danske demonmålvakten gick rätt och räddade. Kim sa själv i halvlek om straffen att "Alla straffar som inte är mål är dåliga", vilket kändes väldigt moget och insiktsfullt sagt av en kille med barnröst. Men straffen kom som ett tecken från ovan för att få chansen och förgylla vår nationaldag. Däremot så kände nog gudarna att missen var en förolämpning, inte bara för att kameramannen missade straffen då ett ViaSat Sport-märke vackert prydde TV-rutan precis när straffen slogs, utan även för att man inte tog vara på den. Då man inte tackade och tog emot så valde de istället att sätta käppar i hjulet för Sverige och sätta träben på Mikael Nilsson. Knappt 10 minuter efter straffmissen så fick herr Nilsson för sig att klacka bollen ut ur straffområdet, som om man någonsin sett han klacka förut men han fick för sig detta nu. Klacken som han missade tog i stödjebenet och resten vet ni nog själva... Men för er som inte vet så fick Thomas Kahlenberg bollen framför öppen kasse och rullade in den.

Det svenska landslaget kämpade men fick aldrig till något framåt. Fotboll är svartvitt och bara en sida vinner. Nu vägen ser vägen mot VM i Sydafrika 2010 nattsvart ut för svensk del, nästan lika mörkt ut som på Kameruns avbytarbänk... Med liten pensel med vit färg ska nu denna stora svarta tavla målas över och chanserna är små men finns fortfarande för att lyckas reda ut detta spektakel.

Vad var det som hände då?
Anders Svensson i all ära saknades med en hårt kämpande Sidledsdanne som ersättare. Men ett svensk landslag som i stora delar består av spelare från Allsvenskan, som är en av europas sämre ligor, är tyvärr inte tillräckligt bra. Rasmus Elm gjorde visserligen en okej match.
Chippen Wilhelmsson hade en tung inledning för att komma in i matchen och kvalitén på saudiarabiska ligan kan väl också diskuteras, men han visade ändå att han är duktig och är ett offensivt anfallsvapen. När han väl kom in i matchen, ställde han till med oreda i det danska försvaret. Men så klart att precis när han blivit varm i kläderna så blir han utbytt. Sedan anses tydligen ett mittenlag i Allsvenskan ha högre status än ett lag i Holländska ligan, men nu är man också alltid lite mer kritisk efter en förlust. Fast även om Viktor Elm kanske inte får mycket speltid i SC Heerenveen, så visade han betydligt mer fart och kavlité under den lilla stunden än vad Malmö FFs Sidledsdanne gjort under hela matchen. Sebastian Larsson kommer in och visar fram fötterna och för första gången i matchen får vi en offensiv högerback, synd bara att 10 minuter av matchen återstod. Henke på topp är en bra fotbollsspelare det vet vi, igår var han också bra men fick inte riktigt till det där sista och borde nog satt dit bollen vid något läge. Kanske var han inte riktigt i balans och detta med tanke på att hans yngre bror enligt källor tidigare under gårdagen gått bort. Detta beklagar vi djupt och sörjer med Henke och hans familj.Våran Zlatan då? Mycket kritik får han utså men även om han kunde verka nonchalant i vissa situationer så försökte han. Att komma från Inter med världsspelare, med en engagerad Coach som aktivt dirigerar och coachar laget, till ett halft allsvenskt landslag med en stillasittande och armkorsande passiv förbundskapten gör nog stor skillnad. Inget väggpass fick han under hela matchen trots att han försökte. Zlatan är stor men inte längre än 2 meter och de flesta bollar mot han var nog i den höjden. Det är inte lätt när det är svårt men som lag borde Sverige ha lyckats tvåla dit bollen och i alla fall fixat en poäng.

Frustrationen är stor, främst då man vet vilka offensiva kvalitéer som hålls tillbaka. Men vi får trots allt inte glömma att det är Lagerbäcks tro på sin taktik som tagit oss till alla EM- och VM-slutspel de senaste åren. Så det gäller väl att inte ge upp hoppet än, men då får vi ta vara på de få chanser som gudarna ger oss... för i dagsläget behöver vi nog fler än en skänkt straff från ovan för att ta oss vidare.

Gårdagens däremot absolut bästa banderoll på läktaren var även den en Dansk. Med en text där det stod typ:
"Zlatan är vår, ge tillbaka honom! Skåne tillhör Danmark!" Men att Sverige haft dispyter med danskar ända sen Stockholms blodbad är inget nytt.

Valkyria. Igår så ville inte det där riktiga nationaldagsfirandet ta fart. Istället var det som att Valhallas portar stod på glänt och väntade. Däremot så idag så är det andra valhallar som väntar. Vi får väl se vad valkyriorna har för planer där för Sverige i detta EU-val...

Kommentarer
Postat av: PFC-Fan

bra skrivet

2009-06-07 @ 14:57:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0