Spelar vi i division 7 eller division 3?

Den frågan kan man ställa sig efter den gånga omgången mot Sköllersta IF 2. Deras A-lag spelar i division 3, 7-3 = 4, alltså fyra divisioner högre upp. När vi värmer upp så kommer en lagkamrat fram och säger att han känner igen flera av motståndarna och att de definitivt spelar i division 3. Enligt reglerna nu så får A-laget använda sig av fem stycken spelare från sitt A-lags senaste omgång i sitt B-lag. Men varför ska man då ha ett B-lag om halva laget ska bestå av A-lagsspelare och ännu fler från A-lagstruppen kan delta i B-lagsmatcher, har man inte för tunn trupp då?

I veckan var jag hemma ovanför Sundsvall och kollade på en division 3-match. Matchen var mellan ett av seriens topplag mot ett mittenlag. Då topplaget för övrigt är en sammanslagning av min moderklubb, så hade jag lite koll på deras lag. Därför viste jag också att de hade värvat ett par spelare från division 2, alltså från en division högre upp. Matchen vann favoriterna med hela 5-0 där en av spelarna som också var ett nyförvärv från endast en högre division gjorde fyra mål och en assist. Året innan hade alltså denna spelare spelat endast en division högre upp.

I matchen mot Sköllersta vet vi att de hade några stycken från deras A-lag var med. Var det fler eller färre än fem från deras A-lag får stå för dem. Fast av alla matcher i årets division sju har jag nog inte spelat mot spelare som uppträder så väldigt omoget på planen. Detta med tanke på att vi inte mötte något juniorlag, utan för att klubben borde kunna ha professionellare spelare när man nu spelare i en riksserie. Det är inte några ursäkter för att de tog poäng från oss, för vi hade matchen i våra egna händer och lyckades inte avgöra och oavsett om vi vunnit hade jag känt samma sak. Frågan jag ställer mig däremot är, hur lyckas inte ett lag som tydligt består av ett antal division 3-spelare inte vinna mot ett division 7-lag? Förmodligen så håller inte vi klassen nog att spela i division 3, förmodligen inte heller division 4 men åtminstone kanske division 5. Men nu kämpar vi verkligen om att få gå upp en division, och då känns det helt ofattbart hopplöst när vi börjar i division 7 och möter en massa division 3-spelare. Vi har målchanser och lägen likaså Sköllersta, men att spela mot spelare som tränar kontinuerligt nästan varje vecka hela fyra divisioner högre upp och ändå lyckas ta 1 poäng är i många serier en bragd. Att Sköllersta inte med vinner varje match med stora siffror är helt sjukt, Fyra divisioner längre ner. När jag tidigare i veckan såg hur två spelare kunde dominera i division tre när han året innan spelat en serie högre upp, så blir man väldigt nyfiken vad de skulle kunna göra i division 7.

Sedan kan man ju undra vad Sköllerstas A-lag håller för klass, eller är division 3 i år väldigt svag serie, detta tvivlar jag på. Men vad håller vi i Pars FC för klass egentligen, när vi har sådana här dagar och de flesta av våra spelare tillgängliga. Vecka ut och vecka in så får vi ringa runt för att få ihop spelare, och med nöd och näppe får vi ihop ett tillräckligt slagkraftigt lag. Till skillnad från vissa klubbar högre upp som har tillräckligt stora trupper och också kan ta in riktigt bra spelare i lägre divisioner.

Vad som gör en mest fundersam är att deras spelare uppträder väldigt konstigt. Springer och sparkar ner folk och går inte alls in för att ta bollen utan bara spelare, kanske är det så det är i division 3 vad vet jag? Men vi stod upp bra och kämpade och vad som kanske är mest anmärkningsvärt är att dessa division 3-spelare börjar i andra halvlek att maska och dra ut på tiden! Vad är det för inställning när man kommer från fyra divisioner högre upp, teoretiskt så ska de komma och krossa oss med det laget som de ställde upp med i denna omgång. Det är näst intill pinsamt hur de började gå in i situationerna och sparka bort bollen när den är ute för att dra ut på tiden. Jag hoppas för Sköllerstas del att när dessa spelare spelar i A-laget att de har bättre inställning.

Jag har även många andra erfarenheter av när spelare från högre divisioner kommer ner, skillnaden är då att det kan vara en eller två och i dessa matcher så dominerar dem totalt och kan lyfta laget. Det gör en ännu mer fundersam över när betydligt fler inte kan ta upp ett lag i division 7. Även om de inte är startspelare i division 3, så är det så pass stort glapp mellan serierna och en spelare i division 3 som knackar på dörren till A-laget ska i stort sätt utan problem kunna gå direkt in i en startelva i division 4 eller åtminstone 5:an. Oavsett i vilken division så borde han då också vara väldigt tongivande i detta lag, men det är fortfarande minst två divisioner över sjuan.

Vi startade det här laget i division 7 för att få spela i just division 7 och förhoppningsvis också ta oss upp till 6an eller möjligtvis 5an. För den kapaciteten finns hos våra spelare. Men att möta lag som då i snitt kanske håller ett division 4-lags klass känns väldigt tungt, då är det fortfarande en divisions skillnad från kanske vår maxkapacitet i en eventuell division 5 och deras B-lag. Fast då är min fråga åter igen till Sköllersta, hur stor skillnad är det på deras B-lag från match till match. Ena matchen så förlorar man ganska så stort mot mittenlag som IFK Hallsberg som vi vinner mot enkelt och spelar lika mot Brickebacken som vi totalt utklassar. Hur ser laguppställningarna ut i dessa matcher? Visst har Sköllersta ett bra lag och stor trupp. De har vunnit många matcher och ligger i toppen men man börjar ju ändå fundera lite på hur truppen ser ut då. Min mening är att man får vara konsekvent om man har ett B-lag fyra divisioner under sitt A-lag. Använd spelare från A-laget, men när det på papperet ska vara så stor skillnad mellan serierna så se till att visa det i resultaten också. Antagligen så spelar man bara med sina ordinarie från division 3-truppen när man tror att man behöver det, och ändå så klarar man inte av ett division 7-lag.

Men det är i grunden inte Sköllerstas fel att deras division 3-spelare inte håller i 7:an, utan systemet som inte tillåter serierna att få hålla den nivå som de bör hålla. Det finns även fler klubbar som utnyttjar detta och bara ligger i en högre serie någonstans i mitten, för att sedan lyckas ta upp sitt B-lag i de lägre serierna. Men när de inte lyckas så har de inte bara förstört för båda sina två lag, utan även för andra lag som hoppas kunna spela på den nivån som serien egentligen ska hålla. Kanske samma sak sker högre upp i seriesystemen i där Superettalag och Division 1-lag har B-lag i division 2 eller 3. Men där är det skillnad, där är alla spelare medvetna om detta. Sedan så har man också självmant valt att satsa mer på fotbollen och tränar då också betydligt mer för att man har möjligheten till det både som spelare och förening.

Vi är inget storsatsande lag. Det enda vi hoppas på är att gå upp en eller ett par division för vi vet att vi har kapacitet för det, eller åtminstone få chansen att se om vi har det. Däremot har vi nog inte kapacitet för att spela i division 3, fyra divisioner högre upp. Fast efter senaste omgångens match så börjar man ju fundera om man inte skulle bli ett mittenlag i 3:an…

Men som sagt, det är inte någons fel att seriesystemet har tappat sin funktion, utan systemet och reglerna som tillåter detta.

Kommentarer
Postat av: Ata

Håller med dig Sebbe. jävligt bra skrivet.

2009-08-18 @ 19:40:14
Postat av: anonym,

vilket jävla skitsnack :)

2009-08-19 @ 13:54:08
Postat av: Anonym

hahahaha det här var den mest patetiska blogg jag någonsin har läst!! hur står du ut med dig själv som människa?

2009-08-20 @ 11:07:08
Postat av: T.söderberg

Dina härliga lagkamrater verkar inte ha speciellt stor koll på vilka som spelar/startar i Sköllersta och inte, bara ett jävla löjligt inlägg så man börjar ju undra ifall du hyllar eller sågar, så jävla patetiskt skitsnack från ett gäng studerande

2009-08-21 @ 00:03:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0